“На кой е тази майка?”

В едно хубаво зимно утро, малко след като разбрахме, че раждаемостта у нас драстично е паднала през последната година, Фейсбук беше буквално залят от една снимка на родилка с бебе в ръце и следния текст:

“Една 11-15 годишна циганка, която вместо да учи, роди първото дете, си осигурява автоматично следните детски и помощи”: (…).

Следват едни финансови еквилибристики в стил “Колко дена в годината работим?” (където след съответните пресмятания се оказва, че всичко на всичко има 2 пълни работни дни), за да се стигне до следния извод:

Една циганка получава около 240 лв. чисто на месец. Като добавиш откраднатия ток и здравните осигуровки, които държавата плаща от нашите данъци и осигуровки, “истинския резултативен доход на тази циганка, преди да почне да краде е далеч над 500 лв. А на работещата за минималната заплатка “бяла робиня” на 240 лв. БРУТО, доходът е 188 лв. НЕТО, след като държавата им прибере почти 22% за осигуровки и данъци!!!”

Радвам се, че повечето ми познати, които споделиха тази снимка, го направиха с възмущение. Но някои от коментарите, които срещнах под техните постове, бяха озадачаващи. Не ща да си мисля какви са били коментарите под повечето от над 6 000 споделяния, които снимката е получила във Фейсбук само до този момент. И до какво могат да доведат подобни нагласи, разпространявани с лекота и безотговорност в социалните мрежи.

Ужасявам се колко много хора виждат проблема в контраста между “цигани” и “българи”, а не се притесняват от това колко много деца изпадат от образователната система и са заставени да използват телата си за секс далеч преди да за навършили пълнолетие, а голяма част от тях се оказват и с бебета в ръце (и доколкото разбирам, този проблем съвсем не е свързан само с ромските момичета, а засяга все повече български деца).

Ужасявам се от това, че хората недоволстват срещу помощите при раждане на дете, защото те се ползват и от ромското население (защото коментираните средства, разбира се, не се получават по етнически признак, а се полагат на всяка жена в България, която  ражда и отглежда деца. Само месец по-рано майките у нас протестираха с искания за увеличаване на майчинските – напразно).

Ужасявам се, че в страната, в която живея и отглеждам децата си, пропастта между бедните и богатите става все по-дълбока, че има огромни социални групи, които са напълно гетоизирани, изключени от обществото и стигматизирани, така че дори и да искат, почти нямат шанс да се интегрират. Че живеят при примитивни битови условия (дори и прасетата у нас вече ще трябва да се гледат по стандарт за “щастливи прасета”, но това явно не важи за хората). И че вместо да правим усилия да намалим пропастта между бедни и богати, от една страна, и да намалим различията между “Нас” и “Тях”, от друга, някои от “нас” съзнателно насаждат етническа омраза към определени социални групи – днес са ромите, после бежанците, после … ще се намери. Важното е да има кого да мразят.

Ужасявам се, че трябва да възпитавам децата си в среда, която все повече се пропива от нетолерантност, от расова омраза, от фашистки призиви “На сапун!!”, вместо да търсим корените на социалните проблеми и ефективните им решения. Не мога да проумея какво е накарало милиони хора в средата на 20. век да прегърнат фашистката идеология, да повярват в своето расово превъзходство над всички останали и да допуснат да се случи това, което се е случило с други милиони “непълноценни” хора в лагерите на смъртта (настръхвам при мисълта за един от хилядите експерименти, които са провеждани – инжектирали син химикал в очите на деца, в опит да създадат синеоки арийчета). Но още по-трудно ми е да разбера как съвсем скоро след този мрачен опит все още се пръкват и дори цъфтят необезпокоявани такива мракобесни идеи. Погледнете само пречупените кръстове по стените на блоковете в столицата, които сякаш на никого не правят впечатление.

Расизмът е ужасна болест. И най-ужасното е, че много лесно се обръща срещу нас самите. В България може ние да сме “белите”, а всички останали да са малцинства и “измет”, но само да мръднем отвъд границата и това отношение вече работи срещу нас. Моя приятелка, която се омъжи за немец, била посрещната от бъдещата свекърва със следния коментар: “Добре поне че не е негърка или мюсюлманка.” Добре поне че повечето германци, британци, европейци днес не споделят подобни ограничени виждания за хората, бих добавила аз. Светът е много по-красив в многообразието си, а срещата с различните от нас обогатява и облагородява.

И накрая едно лично преживяване, което ме разтърси преди няколко години. Минавахме със сина ми (на 3 години тогава) покрай кварталната църква и отпред една млада жена от видимо ромски произход метеше тротоара. “На кой е тази майка?” попита синът ми и аз се потресох от осъзнаването, че там, където аз виждах циганка и чистачка, той виждаше Майка. Беше прав в предположението си, разбира се – попитахме я, беше майка на Маринчо.

Първо сме Майки и Хора. Едва след това сме цигани, българи, европейци или някакви други.

P. S. Надявам се момичето на снимката да ми прости, че съм използвала снимката й без нейно позволение. Едва ли е очаквала подобна “популярност” и едва ли щеше да позволи да бъде снимана, ако знаеше за какво ще бъде употребен образът й… Позволявам си да я включа обаче, защото намирам снимката за красива и защото, когато я видях за пръв път, с бебето в ръце и с тревожно лице, взряно в обектива в очакване, помислих, че ще става дума за проблемите на майките и изобщо не ми хрумна, че ще се говори за малцинства.

 

 

 

40 thoughts on ““На кой е тази майка?”

  1. Не съм расист, но абсолютно НЕ съм и съгласна със статията. Много далеч съм от мисълта, че циганката ражда по 10 деца, защото винаги си е мечтала за голямо и сплотено семейство….Сигурна съм, че ако парите, които отиваха за помощи за циганите се даваха на български семейства, много от тях щяха да имат повече от 1-2 деца. Нямам нищо против циганите, но ги мразя и ненавиждам, когато виждам как многодетни български семейства с работещ родител тънат в мизерия1

 1. Никой не е против помощите за 1во 2ро 3то или хамнайсто дете!Против съм бизнеса “самотна майка” те си се женят по “ромските” /да не съм по-рязък/ закони и си живее с мъжа, но се води самотна майка и получава пари за това.И ДА ПРОТИВ СЪМ ДЪРЖАВАТА ДА ГЛЕДА КАК 11 ромка a.k.a циганка се жени родителите и я дават на 18 ром a.k.a циганин и това не е педофилия то това било техния бит.
  p.s. Разходи се из северо-западна България там нещата са страшни.

 2. Подкрепям тезата, но не виждам как може да бъде приложена в действие. Да предположим, че всички т.н. българи или “бели”, както ги наричате в статията, са на Вашето мнение как ще бъде променен манталитета на тази прословута прослойка от населението. Каквито и програми и интеграционни модели да прилагаме, когато те самите не искат да се приобщят нищо не може да се направи. Те няма да искат докато такива социални помощи им се отпускат без никакви ограничения. Според мен всичко е свързано с образованието и по-добре полицията вместо да ги гони за дребни кражби да бъде ангажирана със задължителното осигуряване на децата от гетата в училищата. Така след определен период от време поне ще има достатъчно квалифицирани и мислещи хора, които с удоволствие сами ще променят начина си на живот и ще се интегрират, без да забравят корените си. Обобщено: Всичко опира до държавна политика.

 3. не съм съгласна с текста….. аз не съм расист… наистина нямам нищо против които и да било хора, но ми е обидно и то много, когато аз поискам финансова помощ от държавата и тя ми бъде отказана, т.к съм прекалено богата или когато отида и си подам документите за детски надбавки и ми ги откажят, или ме правят на маймуна и ме върнат 4-5 пъти, а въпросните роми никога небиват разкатавани и не получават отказ…… да има расизъм, но той не е от нас…той е насочен към нас обикновенните хорица…

  1. Напълно съгласна съм с теб, Лилия. Лятото лежах в Майчин дом за около месец и се нагледах на какви ли не неща, свързани с циганите. Ние си плащаме по 900 лв. за избор на екип за раждане (да не отварям темата, че и тя не е много за разказване), а циганчетата на по 13 години идваха и бягаха от болницата, когато си поискаха, без да платят и стотинка. Присъствах на разговор на социални работници с едно момиче на 12 и бащата на бъдещото й дете на 14, които си нямаха и най-малка представа как ще гледат това дете. Нямахе никакви доходи от работа, разчитаха само на помощи.

   Когато се редяхме за прием по 3-4 часа с големите кореми, циганките минаваха преди всички нас, защото ги водеше някой и пререждаха цялата опашка. Това се случи не веднъж и два пъти. Нали сме равни? Явно не сме.

   И накрая – според мен всичко е въпрос на образование, наистина. Пак лятото се запознах с едно циганско момиче на 18, което беше дошло доброволно да направи аборт, защото не е омъжена и малко, както тя се изрази “сгазих лука”. Семейството й я подкрепяше да направи това. Тя беше сравнително интелигентна, говореше си на цигански по телефона, но на български също звучеше добре.

   Какво да ви кажа, най-ужасното нещо е, че много такива майки биват използвани очевидно от циганското гето, като донори на бебета и даваните за тях средства. Докато нещата стоят така, няма да се оправим.

 4. Доста истини за обществото ни в момента прочетох в тази статия

 5. Какво се случва всъщност??? Хората с по-тъмен цвят на кожата ВИНАГИ са имали повече деца и са раждали, още когато влязат в детеродна възраст. Това е исторически доказуемо. Пръква се нашего брата – белият човек и ..о..чудо..можем да живеем с по едно разлигавено симпатично “копеленце”…лекето на мама и тате (в лошия случай) или две, че и три – и четири с едно осиновено поне – които наистина са прекрасни деца, обаче…о..чудо..учителите им около 88 процента са на училище заради парното и ваканциите…търси се златната среда и ….о..чудо…законите във всяка държава …леле какво е това държава с граници прилежни и политици и политика и религия..разбира се…..започнаха да позволяват н амладите да раждат по-рано ида напускат безсмислените сгради наречени училища….Докато стават тези филми странни и предимно бели …не черно-бели, а бели….по-тъмните субекти на планетата си продължават правенето на поколенията, защото ….неграмотността и вярата им така са им втълпили….адам е бил черен, следователно рода человечески трябва да е предимно тъмен на цвят – не става ли точно това, по дяволите..всяко нещо с времето си..е …дълго чакаме май…

  1. Странни претенции за неграмотност у другите, изявени по толкова “грамотен” начин.

   Понякога трябва да погледнем вътре в себе си и след това да търсим проблемите в другите…

 6. В цялата позната история на човечеството подобни проблеми са водили до ужасни последици – войни, масови преселения, геноцид. Хората се плашат, че ще им се случи в съвсем не далечно бъдеще.

 7. Прекрасно, но и аз съм майка и не подкрепям политиката на геноцид към образованите хора в България. Няма да мине много време и ние ще сме малцинството в тази държава.
  Не съм съгласна тези хора да не работят нито ден, а да получават повече от нас. Държавата не била длъжна да мисли за децата ни, нали така каза уважаемият господин министър… Ами щом няма да мисли за нашите деца, да спре да мисли и за циганските.
  Имам близнаци на 6 месеца, които износих много трудно. Ползвах болнични през цялата бременност заради риск от преждевременно раждане, със серклаж и тежка прееклампсия успях да ги износя до 36 седмица. Затова, че си позволих лукса да опазвам живота на неродените си деца и на себе си и не работих през седем от общо осемте ми месеца бременност, държавата ме наказа с минимално майчинство от 290 лв. 290 лв за двете деца,а не за всяко по отделно. Освен това не получавам детски надбавки, тъй като имах глупостта да се омъжа преди да създам и родя децата си. Съпругът ми работи в държавно предприятие, което не укрива доходи и има твърде висок брутен доход, който нетно възлиза на 1000 лв. Ето защо, семейството ми е в категория богати и е лишено от привилегията детски надбавки. И така с тези доходи ние чинно си плащаме сметките, данъците и всичко, което дължим и отглеждаме две деца. На ръба на мизерията.
  Защо всички ние – българите, които не сме от малцинствата сме лишени от всички тези екстри и сме принудени да оцеляваме на ръба, питам аз?
  Как се отглеждат близнаци с 290 лв според Вас?
  Нашите деца не са ли деца на България???

 8. Браво за текста.
  “На кой е тази майка?” е едно от най-кратките и умни неща, в които може да се облече човещината. И е особено важно, че е въпрос: адекватните хора първо питат, после преценяват, после си създават мнение и евентуално накрая изказват съждения. Всеки може да крешти “купешки” клишета, още повече с омраза: жал ми е за крещящите, за онези, които хулят абсолютно непознати хора, без да се вгледат в лицата и действията им, за майките на компулсивните фашисти – тези мъже и жени, които не намират друга форма да покажат личност, извън агресията и оплювателството. Толкова могат, толкова правят, жалко само, че вредят на околните.
  Имаше един филм: Some mother’s son. Сетих се и за него. Човек трябва много, много добре да помисли, преди с думите си да посегне на друг човек. В противен случай свежда себе си и останалите до скотове.

 9. “Фашистка идеология”?! “Расово превъзходство”?! Хм, докато четях толкова много мисли нахлуха в главата ми, че просто съжалявам, че не мога да пиша достатъчно бързо. Да, така структурирани нещата са верни, спор няма – като написани по картинка, каквато е приложена. Уви обаче имам основание да вярвам, че година по-късно картинката няма да се е променила – да, точно тази, която сте приложили.
  Но Ви моля – просто ме оборете! Всъщност не мен, а стотиците майки, които не могат да запишат децата си в детски градини, защото (нека ги наречем) ромчета получават повече точки след като майките им изреждат имената на 10те си деца, които нито имат понятие къде са, а ако не им трябваха имената нямаше да знае и как се казват. Оборете всички полу-гладуващи хора, изхранващи на една заплата двама възрастни и 1-2 деца, на които помощи не се полагат, защото превишават лимита с жълти стотинки, докато (отново нека така да ги наречем) ромите са се сетили доста одавна, че раждането на деца е чудесно препитание – хем помощи за тях, хем могат да ги продават, хем помощи и за техните деца. В същото време през който и (пак) ромски квартал да минете – на всяка съборетина, 2х2м, чудо на архитектурата, държащо се на кал, в която живеят 15 човека, има поне една чиния на кабелен оператор. Оборете всички възрастни хора, жертви на (нека смекчим и този израз) режима, работили цял живот, за да не могат да си починат на старини, докато разни нехранимайковци решават, че помощите не им стигат и посягат на най-святото – тези, които са отгледали нас! Оборете моите баба и дядо, както и съседите им, които всяка сутрин са благодарни, че са живи и няма следи от чужди стъпки в двора – нещо, за което не могат да са благодарни голяма част от домакинствата на село! Докато кмета хваща няколко (…) рома, пребоядисват пейките в парка и след това се поздравяват като първи приятели.
  Оборете и мен! Защото аз съм на 21, единствената ми ясна мечта е да имам щастливо, спокойно семейство с дете, може би две… Но какво правя – уча! За да имам шанс да претендирам за работа, на която да се опра, когато тръгна да създавам семейство! Родителите ми търпят не малко лишения, за да изучат мен и брат ми – имам този шанс и го използвам! Защо? За да може някой друг да открадне мечтата ми? … а това не са и половината примери, които мога да дам…
  Наясно съм, че има хора, които учат, които работят, които са заставяни да проституират – не ме мислете за мизантроп, имам бегла представа колко мъка има по нашите ширини, но няма да отстъпя и крачка назад от това, в което вярвам – правата на един човек се простират до там, където започват правата на друг. И ми омръзна. Както и на много като мен – млади, с ново мислене. Все пак има “нас” и “тях” – има го и между нас – много българи започнаха да приемат техния начин на живот, ако не и съществуване. И това е пагубното – трябва да се сложи край, иначе те ще го сложат на нас.
  Съжалявам, ако съм прозвучала грубо, съжалявам, ако съм Ви засегнала или обидила, но не съжалявам за думите си – дискриминирам хората и това, което показват, чисто съвпадение ли е, че ромите преобладават?

 10. Анелка, проблемът е следният. Вие НИЩО не знаете за човека на снимката, а допускате какво ли не само защото – защо всъщност? Защото е мургава? Дори не знаете дали е майка на детето, дали не е по-голямата му сестричка. Не знаете дали работи съвестно и по 12 часа на ден, но допускате, че не. Не знаете дали не е страдала цялото си детство, но допускате, че заради нея вие страдате. Ето това наричам аз фашизъм. Със същия успех, без да ви познавам, мога да заявя, че ме е страх от вас, защото картинката скоро може да е различна и вместо да пишете настървено под нечий постинг, вие навярно ще започнете да трошите витрини, да бесите на уличните стълбове и да правите концлагери. Хората, които се нахвърлят на непознати заради цвета на кожата им и собствените си предразсъдъци това правят. Да звъня в полицията?

  1. Нева, недей така с лошо. Дори от Франция и Испания гонят нашите роми, защото не се държат адекватно – крадат, живеят в катуни, вандалстват. И тях ли ще наречем расисти – демокрациите на Европа?

   Да, не е човешко да се скача върху заключения само на базата на една снимка, но тя е само илюстрация все пак. Можеше момичето да е със замъглено лице, не е човешко права си.

   Но хайде да погледнем истината в очите – проблемът е много социален, но се преекспонира като расистки.

 11. Napulno sum suglasna s aftorkata na tozi taka dobre napisan text. I sled kato go prochetoh i se depresirah kak ciganite ne se broiat za bulgari. I se zamislih a koi e bulgarin? I nie edno vreme sme bili nomadi koito sa doshli ot aziatskia kontinent i sa zavladiali slavianskite / trakiiskite narodi koito sa jiviali v segashnite bulgarski zemi. No kakto i da e az ne sum mnogo dobra s istoriata.. no se chudeh .. koga shte proimat ciganite pravo na jivot v bulgaria? I koi opredelia koi e ciganin i koi prosto e murgav bulgarin? Momicheto ot snimkata ne mi izglejda tolkova murgava che vednaga da ia opredelia kato ne-bulgarka. Prilicha mi na mnogo hubavo bulgarsko momiche … ili kato cialo iztochno-evropeisko momiche …
  Mojesh da si rus sineok pra-pra-vnuk na Vasil Levski no da si prostak i da se durjish kato nai tupia mangal….

  1. Боби, първо няма как един циганин да се брои за българин, като няма нищо общо с нас. Говоря от чисто историческа и етническа гледна точка. Циганите идват пак от Азия, но мисля че някъде от областите до Индия. Със същата увереност може да твърдиш и че китайците са българи. Второ българите вярно идват от изтока(да съм по-точен от северните части на Азия, от прародината Бълхара), но като пристигат на балканския полуостров славяни вече почти няма, а траките са по-малко от българите(горе долу 1/4). И трето българите са се съюзили с тези племена, ако не ме бърка паметта, а не са вощвали с тях. Така до тук с уроците по история. Кога циганите ще имат право на живот в държавата ли? Ами когато бъдат полезни за нея. Знам, че има и българи(срам ме е да ги наричам с това название), които само гледат как да живеят на гърба на другите. Но за целия ми жиеот до сега съм срещал много повече цигани, които да са паразите. Аз не казвам да се избавим само от циганите, аз казвам да изхвърлим боклука на България, да изчистим страната си от паразитите. Просто ни трябва един силен водач един днешен Левски. И когато той се появи аз ще го последвам.

 12. Не мисля, че някой от нас си е извадил извод за това какви са циганите от снимката. Мисля, че сме си го извадили от реалния живот. Може би щях да имам по-различно мнение за тях, ако ги видех поне веднъж при качването си в рейса да си дупчат билетчето или имах поне един съученик -циганин, изкарал до 12 клас или колега-състудент. Цяла Европа не ги ще в границите на държавите си, само ние, великите европейци и християни, се правим на културни. Кой от вас може да мине през циганската махала в 12 часа през нощта? А те ходят ли си необезпокоявани,където си искат? Някой чувал ли е за изнасилен, ограбен, пребит циганин? Нека не се правим на по-бели от ангелите и не бъркаме хуманността и недискриминирането с нещо друго. В никакъв случай обаче не съм съгласна, че демографският ни срив се дължи на тези същества и на техните 10 деца и бизнесът, който въртят с тях. Защо никой не говори за абортите в България. Знаете ли колко са ужасяващи цифрите за 2012 год и какъв е превесът на неродените българчета над тези, които са се родили. Няма кампания в тази насока и никога не е имало. Всеки обяснява, че трябва да се предпазиш от нежелана бременност, но не и от аборт и колко сгромолясващи са последствията от него. Отиваш при високохуманния чичо доктор да се прегледаш, все още колебайки се и не на себе си, и той ти казва за кога утре сутрин да ти запиша час за операцията по аборта. Максимално улеснено, максимално бързо… И после няма естествен прираст, а циганите раждали по 10. Това си е тяхна работа, нека погледнем какво правим ние и какво прави държавата по отношение на абортите. Но не, това е признак на напредничавост и на свободния избор. Кой ти е дал свободен избор, след като някой си, на когото не му пука, а иска да вземе твоите 200-300 лв. те бута да си запишеш по-бързо час за едно от най-важните решения в живота си. Защото това е пагубното, а не това,че взимаш еди каква си заплата. Майка ми и баща ми не са взимали много повече от нас сега, обаче нищо не ги е спряло да имат 3 деца. Затова нека поговорим за наистина важните неща и избори в този живот. Защото не е толкова страшно да счупиш стъклата на някой цигански коптор, по-страшното е да счупиш стъклата в себе си…

 13. Еееех…жалко е, че всички сме с промити мозъци, образите отдавна са начин за манипулация – циганката, беше символ в детството ми на китари, свобода, дълги развети коси, своенравност и много талант в музиката и любовта. и това получих като образ явно от първите филми, които гледах по телевизията – също образ, но бе положителен. В последствие разбрах, че хората в около мен имат нещо против, даже някаква масова омраза към тези свободолюбиви музикални хорица, после се и срещнах с някои от тях, двата образа се потвърдиха, но и получих много други разнообразни образи и мнения, общувайки с тези хора. Та аз, като малко дете, реших да повярвам на собствената си преценка, не на насадени образи, разбрах, че всеки човек се опознава и тогава се формира мнение или отношение, ако изобщо има такова…та мисълта ми от цялата тая дълга глупост, която написах, трябваше да каже нещо от сорта на – “забравихме да мислим!”. На мен знаете ли какво ми каза тая картинка, мъчно ми стана, първоначална реакция, то детето толкова жално гледа, пък от текста ми стана ясно колко много лоши хора толерираме да ни мачкат от високото на властта, лоши и безочливи, които се гаврят с циганите, с българите, с турците, с християните, с атеистите, с китаристите, със спортистите, с майките и татковците, с дядовците и внуците, с всички ПО РАВНО! И тва ако не е “толерантност”, здраве му кажи. Само се чудя кога ще се почувстваме равни в мизерията и ще я прекратим заедно…а милите цигани…те нямат нужда от ничие съжаление, защото те наистина са свободни, от всякакви образи, от всякакви граници в главите си…нямат демоните, които имаме ние в ограничените и болни мозъци, зомбирани от медии, институции и чужди правила и начини на живот.
  Търсете себе си, своята гледна точка, допитвайте се до сърцата си, не се оставяйте, да бъдете манипулирани, Живейте пълноценно и обичайте всичко и всички!наистина не е трудно, ако го ПОЖЕЛАЕШ:)

 14. Правилно граматически е да се каже “На КОГО е тази майка”. Синът ми има двойка за употреба на тази форма и ми е трудно да му обясня, че е неправилна, след като се изпозлва масово.

 15. За каква майка става дума в този текс?! Аз на снимката виждам дете родило дете.И като гледам държавата не вижда нищо нередно, дори доста добре финансира цялата тази гнусотия.
  И се изумавам как някои хора намират красота в снимката и цялата история.
  И още нещо ми е странно.Как пък никой не си зададе въпроса кой е бащата.Дали също е дете, дали е някой педофил или може би роднина?!
  Голяма красота, няма що.Чудно ми е ако се случи на вашите дъщери пак ли ще сте толкова толерантни.
  И на снимката- да, тя държи бебето-идилия голяма, но какво ли се случва, когато фотографа си тръгне?!Не си затваряйте очите-всички знаем.Бебето отива или в дом, или за продан или в мизерията в който живее и майката-дете, въпреки всички помощи, които получава за да отглежда и да е отглеждана.

 16. Авторът на е имал на кого да сподели мнението си и го е пръкнал в този блог. Браво. Всеки има право на такова. Уви, обаче така както има хора, които много бързо и рязко могат да превключат на краен расизъм, така има хора, които бързо и рязко се втурват да правят заключения и да защитават някого. Авторът мургав ли е, случайно… Хилядите постове във Facebook НЕ са с лозунг ”циганите на сапун”, а по-скоро ”държавата на сапун”. Няма как да стане да обяснявате на Х-брой хора, че не са достатъчно интелигентни и разумни, за да направят очеизбождащата разлика м/у това, което получават, и едната, и другата майка. Не онези факти, които цитирате, подтикват към расизъм. Много повече ме подтиква Вашата статия. Особено много откачам накрая. И по-точно абзаците, започващи с ”Ужасявам се…”. Сред какви хора живеете Вие и какви сме ”ние”, останалите, са две коренно различни неща. Моля, разширете кръгозора си, свалете капаците и научете, че под общ знаменател не можете да слагате толкова голяма група от хора, просто ей така, щото сте решили, че мислят еди-си-как… Peace !

 17. Никой не е смятал “печалбите”. Повечето кометари, които аз видях са в духа на това, че подобно събитие води до взимане на помощи, вместо до търсене на отговорност от виновните – родителите на момичето-майка и “бащата”. Ако двете събития се случат едновременно, едва ли някой щеше да негодува за това, че са дали майчински на момиче-майка.
  За мен е напълно ОК да се дават майчински, но да се прилагат и всички останали мерки:
  1. “Бащата” влиза в затвора за секс с непълнолетна
  2. Родителите влизат в затвора за съучастничество
  3. Държавата поема грижата за младото момиче и отрочето й, до навършване на пълнолетие от нейна страна и до завършаване на образованието й (което, между другото е задължително)
  Когато и трите точки са изпълнение, едва ли ще има някой, който да започне да брои и пресмята помощите- айде да не се правим само на много съшричастни, а да се замислим за “раните права и задължения”!

 18. Искам да споделя нещо с авторката – Когато на мен – бялата, работеща, по стечение на обстоятелствата самотна майка, ми се наложи да се възползвам от социалното ни министерство едва ли не ми бе тръшната вратата. Защото когато аз се оказах сама, с бебе на 2 месеца, без никакви доходи, и писах писма до кои ли не институции за място на детето ми в някакво дневно заведение, за да мога да работя ми се казваше, че няма такова – оправяйте се, и когато писах хиляда молби за помощи естествено ми бяха отхвърлени, защото видиш ли тя как изглежда, не може да е социално слаба. И ми задаваха въпроси ами че вие от какво живеете?! Ами хайде де?! С помощи – ама от съседи и приятели… И ако и вие сте на мое място и вместо някой да ви подаде ръка на вас го направи за поредната циганка, която ражда от проста тъпотия, защото така било при тях, едва ли ще сте на същото мнение!
  П.С. Получавала съм само 100-те лв. детски – никакви помощи за отопление, за месеца, за каквото и да било… защото видите ли вече термина самотна майка не се прилагал. На мен все някой ми помагал щото нямало да сме живи иначе…

 19. Уважаема г-жо автор,

  Този текст ми е малко тенденциозен. Призивите Ви за хуманност са ОК, но двойния стандарт, на който сме подложени ние ‘белите’, е ГЕНОЦИД. Аз не искам умишлено да се изтребва нацията ми. Това хуманно ли е?

  Циганите са граждани на България, НО са деградивната част от обществото, защото така им е добре и не искат да се интегрират. Така че не говорете за пропаст межу нас и тях.

  Накратко, С НАШИТЕ ПАРИ, ТРУД И ЖИВОТ ШЕПА ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ СИ ОСИГУРЯВАТ ЦИГАНСКИТЕ ГЛАСОВЕ ЗА СЛЕДВАЩОТО СИ УПРАВЛЕНИЕ. И ВСИЧКО ТОВА Е УМИШЛЕНО.

  Грозен, неусетен геноцид, това ни се случва. Нямам нищо против циганите, те ядат баницата, която група дебелаци им дават за лична облага и за наша сметка. Учтиво Ви моля да спрете с призивите за хуманност, мир и любов – просто искаме равноправие. Ужас, какво казах! Вече се борим за равноправие, все едно сме под чуждо робство.

 20. Поздравления за текста!
  Към Неромка- само фактът, че не сте чувала за нито един пребит, изнасилен и ограбен циганин показва, че нямате и бегла представа за тези хора. Преди около 5 години скинове пребиха ромско момче в Самоков до смърт. Беше ученик в 12 клас и му предстоеше дипломиране. Момиче от ромски произход, изоставена от родителите си на 12 години, пребита от скинове, защото е мургава и защото е бездомна. В крайна сметка е извадила късмет, оцеляла е и са и помогнали, работи като модел в художествената академия. В Смолян преди около 10 години- родилка, оставена да умре от кръвозагуба, без да и поставят дори обезболяващи. Майка и и баща и са търсили лекарите, за да дадат пари, но са ги изгонили, защото са цигани. Момичето е било на 21 години, студент в 4-ти курс педагогика. И аз не знаех много за циганите преди да се запозная лично с такива. А това, което ме дразни е, че с лека ръка се раздават присъди за всички роми. Един студент ми разказваше как слязал късно вечерта преди изпит да си купи цигари пред общежитието. Минала патрулка, нямал лична карта и го държали цяла нощ в районното. Ха, ха студент! – бил коментарът на полицаите на неговите обяснения. Пуснали го сутринта, след като писал обяснения и разбрали, че е грамотен. Вината му е била, че много мяза на циганин. Мога да разказвам до безкрай за хора, които познавам или просто съм виждала, които са наказвани непрестанно само заради това, че много им личи, че са роми. Шеф на склад на голяма търговска верига ми каза: бял съм и на никого не казвам, че съм ром, никога нямаше да оставят един циганин да управлява склада. И за финал ще припомня Depeche Mode “walking in my shoes”. Дори и най-страшният злодей има право на справедлив процес и право да бъде изслушан преди да го обесят. Поне толкова дължим на това момиче, което стана повод за толкова думи изпълнени с омразата в социалните мрежи – да чуем нейната история, да се поставим на нейното място.

 21. Авторката се е объркала. Статията трябва да се казва не “На кой е тази майка, а “Чие е това дете”. Защото от снимката наистина гледа едно 11-13 годишно дете, което е използвано като машина за точене на социални осигуровки от държавата. За това 11-13 годишно дете детството е свършило, ако такова изобщо е имало, с раждането на бебето. И това дете е жертва на расизма, който държавата проявява, защото ако българче на 11-13 години роди, таткото със сигурност ще бъде намерен и съден за педофилия. А съм 100% сигурен, че тук това няма да се случи.
  Да, хората коментират. Да, има расизъм. Не е нормално деца да раждат на по 11-13 години и държавните органи да си затварят очите за това. Не е нормално на един 5-7класник животът да бъде прекъсван брутално от роднините му, защото са решили, че това е правилното социално поведение.
  Ако авторката за момент си зададе въпросъа какво трябва да се направи в случая – то е да се задействат Агенцията за закрила на детето, прокуратурата и МВР, двете деца (майката и бебето) да се преместят в дом за деца или подобна институция и вместо да им се плащат детски да им бъдат осигурени храна и дрехи в размер на тези пари. Същи така да се спрат незабавно детските на бабата и дядото и да се пренасочат към майката и детето.
  Останалото е ред сълзи – ред сополи, както и опит за манипулиране на общественото мнение и насаждане на расизъм.

 22. Какво е станало с нас българите? Толкова ли сме оглупяли за да не можем да направим разлика между патриотизъм и национализъм?!!! МНОГО ТЪЖНО!

 23. Как да им съчувствам и да ги съжаля, как да си помисля дори, че тук става въпрос за расизъм. Какво общо имат помощите на 11-15 годишни ромки, с концлагерите(наричам ги ромки, защото все пак са европейци и не искам да звуча расистки, като ги обиждам на цигани). Как да съм съпричастна към мизерния им начин на живот, като не виждам никакво желание от тяхна страна да се интегрират, да се научат да смятат до 100 и да си пишат имената вярно! Четейки текста не видях никъде да пише, за едно друго ромско средство за препитание. Нима те сами не пращат децата си проституират, нима те сами не ги продават в чужбина.Някой който печели от плътта на собственото си дете за мен не е човек, а вие сте седнали да ми пишешете колко некоректно е отношението ни към тях! Отнво с надежда да не звуча расистки споделям мнение, че българско семейство с един работещ член от домакинството (за минимална заплата), може да изхранва дете или две и да купува тетрадки, за да посещават децата му училище, може още да си плаща задълженията, а те “бедните малцинства”, нямат работа, защото никога не са влизали в училище, за тях е по-лесно да раждат на 11!

 24. 1. Копулацията с дете под 14 годишна възраст е подсъдно деяние и нарушение на правата на самото дете. В повечето бели страни се санкционира като тежко изнасилване за което извършителя получава не по малко от 10 години.
  2. Циганите сами избират живота който водят. Те се чувстват щастливи от него и не желаят да имат каквито и да е отговорности, свързани с права и задължения. Мизерията тях не ги плаши и няма да ги плаши, докато могат да си осигурят едно елементарно физическо съществуване. Ето защо всяка една програма за интеграция е осъдена на неуспех.
  3. Според НСИ около 600 хиляди души имат доходи под средните за страната. Те плащат данъци, осигуровки с които биват плащани помощи за тези цигани. Същите тези хора рядко имат повече от 1 дете. Не е ли насилие и подигравка спрямо тях, с техните пари държавата да стимулира 4-то и 5-то дете при хора, които никога в живота си не са работили?

  Под същия псевдоним съм се подписал и в коментара си в Дневник. Тъй като познавам доста цигани- включително и едно циганско семейство което не живее в гето, ви моля да се свържете с мен. С радост ще ви запозная отблизо с цигани. Тъй като дете съм си играл с цигани ми е любопитно колко приятелчета-цигани има вашето дете. Защото за мен е очевидно, че вие сте човек който е виждал циганин само на снимка. И че никога не сте общувала или поне стискала ръката на човек от този етнос.

  Без Уважение:
  Трезвен

 25. Коментарът ми горе не се отваря, моля оставете само този пост.
  http://bulgaria.indymedia.org/article/41594
  Това е моя коментар в една статия. Благодаря за Вашата антирасистка реакция, аз обръщам внимание и на други неща, надявам се така да се допълват.

  На расистите и расистки настроените несъзнателни расисти, мога да кажа, че аз не дискутирам с расисти и нацисти, за мен по повод това, че всички сме хора няма спор, така че не си правете труда. По-добре помислете за себе си.

 26. Не съм расист и точно по тази причина не мога да възприема и не толелирам различния аршин по който могат да бъдат измервани хората. Не ме вълнува дали говорим за роми, българи, помаци, индианци или китайци. Ако не си плащат тока и крадат от другите е престъпление. Ако аз си построя незаконна къща ще ме глобят, ще ме осъдят и ще ми я съборят. Има хора, които го правят и нищо не им се случва т.е аз съм дискриминирана по тези показатели. Ако аз не си плащам тока ще ми го спрат. Факт е, че това е масова практика в доста ромски общества. Това е дискриминация спрямо мен.
  Конкретните изчисления на доходите под конкретната снимка във фейса са просто изява на недоволството. На практика са доста безсмислени и не съм склонна да се съглася с тях.
  Помощите са вторичен ефект. Нямам нищо против да ги взимат хората, които имат нужда. Имам против държавата да допуска това да бъде единственият начин на препитание на тези общности. За да не живеят само на държавна издръжка т.е на мой гръб трябва да ходят на училище и законът трябва да почне да важи за всички, а не само за нас. На практика се получава, че социалната политика на държавата е това, което насажда расизъм, въвеждайки двоен стандарт.

 27. Да – съгласна съм с авторката – ние всички първо сме майки и хора – обаче за съжаление има всякакви хора! Пълно е с безотговорни и нагли хора, които живеят на нечий гръб, пълно е с хора, които нямат никаква ценностна система, пълно е с хора, които не изпитват дори най-естествените човешки чувства, каквато е любовта на майката към собственото й дете! Какъв човек и майка може да е онзи, който превръща детето си средство за препитание, който го захвърля в нечий дом и не се сеща за него или още по-лошо – така се ,,грижи,, за него, че или то умира от глад или се превръща в поредния престъпник и социопат! Ние всички като общество трябва да се замислим върху тази тенденция! До кога ще търпим обществото ни да се изражда!? До кога ще търпим отговорните, борещите със живота хора, да бъдат мачкани и пренебрегвани в името на някаква уж – ,,социална,, отговорност. Крайно време е това да спре и да се потърси отговорност на всичките виновни – на майките и бащите, които женят 12-годишните си деца, на родителите и настойнците, които принуждават невръстните деца да просят и крадат, на всички онези, които живеят на гърба на малолетните престъпници и проститутки! Ако някой не може да бъде майка – значи не трбява да бъде! Къде са социални грижи и къде е социалната отговорност към онези деца, които се раждат и са обречени да продължат по същия път- както родителите си, защото държвата спонсорира това родителство! Ако някой ,,гледа,, детето си в САЩ, както се гледат децата в нашите гета – със сигурност няма да продължи дълго да бъде родител – просто детето ще му бъде отнето! Ако за престъпна небрежност към дете – наказанието бъде отнемане на родителски права – със сигурност картинката ще се промени доста. И не смятам, че е толкова страшно или скъпо тези деца да бъдат настанени в институция – ако ние не можем да се справим с отглеждането им – по света е пълно с хора, които имат нужда от дете и ще полагат необходимите грижи за тях – просто закони трябват! Какво всъщност ви притеснява – думата циганин ли!? Както забелязахте никъде досега не я употребих – защо!? Защото за мен няма значение българин ли си или циганин – има значение дали си паразит и пиявица в едно общество или си отговорен и съсетвен човек към държвата и собствените си деца! Има и българи, които попадат в първата категори има и цигани във втората! Обаче ако някой разпознава циганите като типични представители на първата, то сигурно има своите основания за това! Нека изкрещим – Стига – това трябва да спре! Това не е нормална политика и няма да доведе до нищо добро!

 28. Zdraveite,
  ne sam ot horata koito nepremenno vzemat uchastie vav vseki forum, no poneje chovek e naglasen po lesno da kritikuva negativno(kakto i tuk iasno se vijda), otkolkoto se reshava da kaje neshto pozitivno, reshih vse pak da go napravia …. priemete go kakto iskate, iskah prosto da vi pozdravia.
  Znam, che “da ostanesh chovek”(izviniavam se za klisheto) i po princip kostva mnogo energia i ne e za vseki, no da “ostanesh chovek” i to “mislesht” imenno v tozi moment v Balgaria, kogato leko po leko vseki ozveria dotam, iziskva (,kakto sama znaete)osobenno bolezneni usilia….zatova:
  Hubavo e che vi ima gospoja!
  Jelaia vi edna uspeshna sedmica i prekrasna – palna sas zdrave i valnuvashti momenti godina!

 29. Расистко е да определяш един човек като лош само, защото принадлежи към определен етнос. Ромите, които работят в Чистота, чистачките в училищата, продавачките в супермаркетите, които са от ромски произход плащат данъци и осигуровки. Те с какво са виновни, че има и крадци и престъпници със същия цвят на кожата? Вероятно джебчийте и тези,които правят обирите по селата са в голямата си част роми, както и престъпленията свързани с източване на държавни средства по най-различни корупционни или шуро-баджанашки начини са дело най-често на българи. Някой смятал ли е кое повече ни ощетява? Значи ли, че аз съм корумпирана, просто защото съм българка? И аз не искам да бъда ощетявана, но когато ми обират къщата на село кой е по-виновен – всички цигани в селото и по света или кметството, полицията и прокуратурата, които издържам с данъците си, които приключват всяка наша жалба с основанието, че щетата е под 100 лв. (В единия от случаите беше свален половината покрив, а от полицията ни казаха, че като си имаме къща трябва да си я пазим, а не да стоим в София и да минаваме за по месец). Сравнете бюджета на социалното министерство, който подпомага и не малко етнически българи с този на полиция, прокуратура и съд, на които плащаме, за да ни пазят от всякакви измами и престъпления, извършвани и от цигани и от българи. И накрая това, че ромите не плащат ток и вода е поредната глупост, която се повтаря до безкрайност. Нима мислите, че ЧЕЗ, ИВИЕН или Софийска вода са някакви самаряни, или са толкова зли, че в лошотията си да прецакат българите – дават на циганите? Това с безплатните услуги беше, когато тези дружества бяха държавни и политиците сключваха сделки с гетото – безплатен ток срещу гласове. Сега тези, които не плащат нямат нито ток, нито вода. В Столипиново се споразумяха и всеки абонат не само си плаща сметките, но и подписа договор за 15 годишно изплащане на старите задължения от 90-та, тъй като електроразпределителното дружество наследи и невзетите сметки. Има и друга схема- там където къщите са незаконни(така беше преди няколко години в Самоков) си наемат местни мутри, които събират на калпак. Няма отчитане, бедняците няма как да разберат точно, колко харчат, но ако не си платят и жицата се реже… Омразата към всички роми е просто начин да се отклони недоволството на обикновения човек от несправедливостта, която нашето общество позволява.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *